Reklama
Ilość kalorii: 420
Czas przygotowania: 55 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 75 dag filetów rybnych
  • cytryna
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidory
Reklama

Na sos:

  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 5 dag żółtego sera
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę rybną!

  1. Filety opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min w chłodne miejsce.
  3. Szpinak obgotuj we wrzątku, odcedź.
  4. Przesmaż na maśle, dodaj posiekany czosnek, jeszcze chwilę podduś.
  5. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki.
  6. Pokrój w grube plastry.
  7. Rozpuść na patelni masło, lekko przesmaż, nie rumieniąc.
  8. Wsyp mąkę, wymieszaj.
  9. Masę rozprowadź mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  10. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  11. Jeszcze ciepły sos rozmieszaj z jajkiem.
  12. Żaroodporne naczynie natłuść olejem.
  13. Ułóż w nim warstwę szpinaku, ryb przekładanych pomidorami, znowu szpinaku oraz ryb i plastrów pomidora.
  14. Zalej beszamelem, oprósz papryką, posyp startym serem.
  15. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

Zapiekanka z makaronem i mięsem - przepis
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach
Zapiekanka z kiełbasą - przepis

Reklama
Reklama
Reklama