Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • strączek ostrej papryki
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej
  • przyprawa curry
  • listki świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wieprzowinę curry!

  1. Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami.
  2. Pokrój w dużą kostkę.
  3. Oprósz je pieprzem, obsmaż na rozgrzanym oleju.
  4. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, przesmaż, mieszając.
  5. Mięso polej sosem sojowym, smaż jeszcze chwilę, aż sos całkowicie odparuje.
  6. Mięso podlej szklanką gorącej wody.
  7. Dodaj sól i pieprz, duś na małym ogniu, aż zacznie się robić miękkie.
  8. Wtedy dodaj drobno posiekaną papryczkę (wcześniej możesz z niej usunąć nasionka, wtedy danie będzie mniej pikantne), mleczko kokosowe i przyprawę curry.
  9. Duś do miękkości.
  10. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Sos zagęść łyżeczką mąki, rozprowadzając ją uprzednio w odrobinie zimnej wody.
  12. Przed podaniem potrawę posyp posiekanymi listkami kolendry.
  13. Podawaj z ryżem.
Reklama

Zobacz inne pomysły na dania z curry:

Curry z soczewicą - przepis
Risotto z kurczakiem - przepis
Cukinia curry - przepis

Reklama
Reklama
Reklama