Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 50 dag sera białego
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na waniliowe pierogi!

  1. Ser przepuść przez maszynkę, dodaj żółtka, pół jajka (resztę zużyj do przygotowania ciasta), cukier i cukier wanilinowy.
  2. Dokładnie wymieszaj i wyrób.
  3. Przygotuj ciasto pierogowe z mąki, połowy jajka, mleka i soli.
  4. Dokładnie zagnieć i rozwałkuj na cienki placek.
  5. Metalową obręczą lub szklanką wycinaj kółka o średnicy około 6 cm.
  6. Nakładaj farsz i zlepiaj pierożki.
  7. Gotuj w lekko osolonej wodzie około 4 minuty od wypłynięcia.
  8. Pierogi podawaj gorące, polane masłem i posypane cukrem, lub na zimno ze śmietaną i zmiksowanymi owocami.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi z bananami - przepis
Domowe pierogi ruskie

Reklama
Reklama
Reklama