Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 50 dag spaghetti
  • 40 dag dużych krewetek
  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 10 pomidorów suszonych
  • szklanka rukoli
  • sok oraz skórka z cytryny
  • 7 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Suszone pomidory włóż do miski malaksera, wlej odrobinę oliwy, zmiksuj na gęstą pastę, w razie potrzeby dolewając jeszcze nieco oliwy.
  2. Na patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj oczyszczoną, drobno posiekaną papryczkę chili oraz rozgnieciony czosnek. Po 30 sekundach dodaj krewetki i smaż 3 minuty. Następnie wlej wino, dodaj zmiksowane pomidory, sok i skórkę z cytryny. Sos dopraw solą i pieprzem.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odlej i z małą ilością wody z gotowania wymieszaj z sosem. Dodaj rukolę.
Reklama

Zobacz także:

Spaghetti z kurczakiem
Spaghetti z dynią i pomidorami

Reklama
Reklama
Reklama