Pyzy z pieczarkami
Kartoflane kuleczki z pyszną okrasą

- Irena Piotrak
Przygotowanie i gotowanie ok. 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 290 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 20 dag wędzonego boczku
- 40 dag pieczarek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, 1/3 zalej wrzącą, osoloną wodą, ugotuj, odcedź, odparuj, zmiel.
2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj, przełóż na sito i odstaw je na 15 min, by na dnie podstawionej pod nim miski osiadł krochmal. Zlej wodę, krochmal połącz z masą powstałą z surowych i gotowanych ziemniaków, posól.
3. Z masy formuj kulki, wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 min od wypłynięcia, odcedź.
4. Boczek stop, dodaj posiekaną cebulę i pieczarki, smaż ok. 10 min, przypraw. Polej pyzy, posyp natką.