Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 4 płaty pstrąga,
  • bulion warzywny (razem z marchewką),
  • żelatyna wieprzowa,
  • sok z cytryny,
  • groszek konserwowy, plastry cytryny, jajka ugotowane na twardo.
Reklama
Przygotowanie:

Karp ma to do siebie, że nie każdemu smakuje, a nawet można pokusić się o stwierdzenie, że znakomita większość z nas go nie lubi. Nie znaczy to jednak, że w wigilijny wieczór trzeba zrezygnować z tradycyjnych potraw lub – co gorsza – ze łzami w oczach zmuszać się do przełykania znienawidzonej potrawy.

Pstrąg doskonale zastąpi tradycyjnego karpia w galarecie. Nie ma on tego charakterystycznego smaku, który nie każdemu przypada do gustu i gwarantujemy, że zasmakuje każdemu – nawet najbardziej zagorzałemu fanowi tradycji. Jak przygotować pstrąga w galarecie?

  1. Zacznij od wstawienia bulionu. Warzywa gotuj na małym ogniu z przyprawami (zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz pieprzem) pod przykryciem przez 30 minut. Następnie delikatnie osól i gotuj przez kolejnych 10 minut.
  2. Do wywaru dodaj płaty pstrąga i na bardzo małym ogniu gotuj jeszcze 10 minut.
  3. Wyłów delikatnie pstrąga, umieść w misce.
  4. Wywar przecedź przez sitko i dodaj żelatynę (ok. 20 g na litr).
  5. Podgrzej, by żelatyna się rozpuściła, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  6. Pstrąga obłóż pokrojoną w plasterki marchewką, groszkiem konserwowym lub pokrojonym w łódeczki jajkiem. Możesz go także ozdobić natką pietruszki.
  7. Rybę zalej tężejącym wywarem i odstaw do lodówki, by galaretka stężała całkowicie. Podawaj z chrzanem, chlebem lub pierogami. Smacznego!
Reklama

Przeczytaj więcej przepisów na wigilijne dania z rybami:
Karp po żydowsku
Rolada szpinakowa z łososiem
Tradycyjny smażony karp

Reklama
Reklama
Reklama