Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag pomidorów
  • cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka koncenratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • kilka kropel sosu tabasco
  • 4 plastry polędwicy wołowej po ok. 15 dag każdy
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • listki świeżej bazylii
  • sól
Reklama
Przygotowanie:
  1. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usunąć stwardniałe kawałki. Cebulkę i ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory, poddusić bez przykrycia, by odparowała woda i pomidory zaczęły się rozpadać. Dodać koncentrat pomidorowy i trochę ziół prowansalskich, chwilę poddusić. Doprawić do smaku sosem tabasco i solą.
  2. Plastry polędwicy oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Na tłuszczu kłaść plastry polędwicy, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony, oprószyć solą.
  3. Sos zdjąć z ognia, wymieszać z posiekanymi listkami bazylii. Wołowinę podawać z przygotowanym sosem.
Reklama
Reklama
Reklama