Reklama

Składniki

Reklama

Ciasto:

  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Pizza Jamajski kurczak

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • Sól do smaku
  • Dodatki:

    • 500g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry
    • 1 łyżka TABASCO ® Original
    • 1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño
    • 3/4 szklanki sosu pomidorowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek, np. Carbonell
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1 czerwona papryka
    • 1 pokrojona w krążki żółta papryka
    • 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
    • 1 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania

    W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

    Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry.

    Reklama

    W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, TABASCO® Original i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą podawać natychmiast.

    Reklama
    Reklama
    Reklama