Reklama
Składniki:

- 1 kg małych ziemniaczków

Sos ciepły:

- posiekana ostra papryczka
- posiekana średnia cebulka
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- kilka listków kolendry

Sos zimny:

- 3 łyżki śmietany 18 proc. tł.
- 3 czubate łyżki majonezu
- po pół pęczka posiekanych ziół (dymki, natki, koperku)
- kilka listków bazylii
- sól
- pieprz
- szczypta cukru

Reklama
Przygotowanie:

1. Na oliwie przesmaż posiekaną ostrą papryczkę z posiekaną cebulą. Zdejmij z ognia, dodaj musztardę oraz ocet winny. Dopraw solą oraz szczyptą mielonego pieprzu.

2. Na sos zimny wymieszaj majonez ze śmietaną i ziołami. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.

Reklama

3. Wyszorowane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, osącz. Połowę jeszcze gorących wymieszaj z sosem, z ostrą papryczką oraz kolendrą. Od razu podawaj. Resztę ziemniaków ostudź i wymieszaj z sosem ziołowym. Posyp listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama