Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe
- sól
- papryka w proszku
- pieprz
- strąk czerwonej papryki
- olej
- mąka

Reklama
Przygotowanie:

Polędwiczki opłukać, wytrzeć, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, oprószyć mięso mąką, obsmażyć ze wszystkich stron, włożyć do rondla, podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu, dusić 25–30 minut, wyjąć, pokroić na plastry, trzymać w cieple. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do sosu z mięsa, podgrzać, dusić 5 minut, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku, można dodać łyżkę śmietany. Ponownie włożyć mięso, podgrzać razem z sosem, podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama