Reklama
Ilość kalorii: 370
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (60 dag)
  • po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
  • czerwona cebulka
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki śmietany 18-proc. do zup i sosów
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki igiełek świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej. Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Tak przygotowane medaliony oprósz pieprzem, połóż na rozgrzany olej i smaż po 2 minuty z obu stron. Przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową i odstaw do ciepłego piekarnika.
  2. Czerwoną cebulę obierz, drobno posiekaj. Winogrona dokładnie umyj, osusz, przekrój na pół i czubkiem noża wyjmij pestki.
  3. Na patelnię ze smażenia mięsa wsyp cebulę, lekko przesmaż. Dodaj rozmaryn. Wlej wino, bulion, śmietanę wymieszaną z mąką, zagotuj mieszając. Dołóż winogrona i gotuj jeszcze chwilę, aby winogrona się podgrzały. Dopraw solą i pieprzem. Włóż medaliony i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama