Mielone kotleciki z indyka na ryżu - przepis
Kotleciki będą jeszcze delikatniejsze i bardziej miękkie, jeśli do masy dodasz kilka łyżek rosołu.
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 14.01.2013, 10:15
Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- 10 dag pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 mała marchew
- 3–4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Dodatki:
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Reklama
- Obraną cebulę i oczyszczone pieczarki drobno posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Warzywa i pieczarki zeszklij na maśle, ostudź.
- Dodaj do mielonego mięsa. Wbij jajka, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku i wsyp 3–4 łyżki tartej bułki, aby powstała gęsta masa.
- Uformuj owalne podłużne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
- Podawaj z ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Reklama
Reklama