LECZO PRZEPIS: leczo przepis z kurczakiem i inne
Leczo to warzywny gulasz, który świetnie sprawdza się na letni, lekki obiad dla całej rodziny– sprawdź nasze przepisy!

Leczo to węgierski gulasz na bazie sezonowych warzyw m.in. cukinii, kabaczka, pomidorów i papryki. Możemy przygotować go również w wersji z mięsem, z dodatkiem kurczaka lub dowolnej, ulubionej kiełbasy. Dzięki temu zyskuje niepowtarzalny i bogaty aromat. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe leczo!
Leczo z kurczakiem: przepis
Oto składniki na leczo z kurczakiem:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie passaty
- 10 pieczarek
- duży kabaczek
- papryka żółta
- papryka zielona
- papryka czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
Jak zrobić leczo z kurczakiem?
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i obsmażamy na rozgrzanej patelni. Przeciskamy czosnek przez praskę i dorzucamy na patelnię. W międzyczasie kroimy pieczarki, paprykę i kabaczka w plasterki. Dusimy na średnim ogniu i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przekładamy warzywa do dużego rondelka i dolewamy pomidorową passatę. Dusimy całość przez około 20 minut do miękkości. Tak przygotowane leczo doskonale smakuje z grzankami lub pieczonymi ziemniakami.
Leczo z pieczarkami: przepis
Oto składniki na leczo z pieczarkami:
- pętko kiełbasy jałowcowej lub śląskiej
- średnia cebula
- 4 papryki ramiro
- passata pomidorowa
- olej do smażenia
- 5 pieczarek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić leczo z pieczarkami?
Kiełbasę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut. Siekamy cebulę. Kroimy pieczarki i dusimy na patelni przez 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Dolewamy passatę pomidorową i dusimy leczo przez około 20 minut. To ciekawy przepis na leczo z dodatkiem mięsa, które doskonale smakuje z bagietką.
Leczo z cukinią i kiełbasą: przepis
Oto składniki na leczo z cukinią i kiełbasą:
- papryka żółta
- papryka ramiro
- 2 cukinie
- pętko kiełbasy śląskiej
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- średnia cebula
- olej słonecznikowy
- papryka słodka w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić leczo z cukinią i kiełbasą?
Paprykę kroimy w małą kostkę i podduszamy z posiekaną cebulą na rozgrzanej patelni. Kiełbasę kroimy na plasterki i dorzucamy na patelnię. Pokrojoną cukinię przekładamy do reszty warzyw. Całość dusimy przez 5 minut, a następnie dolewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami.