Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 12 jajek
  • pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • łyżka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
Reklama
Przygotowanie:

Jeśli znudziły ci się tradycyjne mięsne kotlety, koniecznie spróbuj tych jajecznych. Są lekkie, delikatne i bardzo smakowite. Zrób je raz, a zaczniesz przyrządzać je regularnie!

Reklama
  1. Dziesięć jajek ugotuj na twardo.
  2. Ostudź je, po czym obierz, drobno pokrój. Włóż do miski.
  3. Zioła opłucz, otrząśnij z wody, osusz bawełnianą ściereczką.
  4. Posiekaj je, po czym dodaj do pokrojonych jajek z jajkami świeżymi, musztardą i bułką tartą.
    Kotlety z ciecierzycy
  5. Masę wyrób krótko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy 4 duże lub 8 małych kotlecików.
  7. Panieruj je w bułce tartej. .
    Kotlety z kalafiora i brokułu
  8. Na patelni rozgrzej olej.
  9. Krokiety usmaż na złoty kolor z obydwu stron.
  10. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz sałatką pomidorową.
Reklama
Reklama
Reklama