Krokiety jajeczne z ziołami - przepis, składniki i przygotowanie
Pyszne jarskie kotleciki na domowy obiad.

Opublikowano: 28.09.2016, 19:55
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 12 jajek
- pęczek świeżych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- łyżka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej
Reklama
Przygotowanie:
Jeśli znudziły ci się tradycyjne mięsne kotlety, koniecznie spróbuj tych jajecznych. Są lekkie, delikatne i bardzo smakowite. Zrób je raz, a zaczniesz przyrządzać je regularnie!
Reklama
- Dziesięć jajek ugotuj na twardo.
- Ostudź je, po czym obierz, drobno pokrój. Włóż do miski.
- Zioła opłucz, otrząśnij z wody, osusz bawełnianą ściereczką.
- Posiekaj je, po czym dodaj do pokrojonych jajek z jajkami świeżymi, musztardą i bułką tartą.
Kotlety z ciecierzycy - Masę wyrób krótko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy 4 duże lub 8 małych kotlecików.
- Panieruj je w bułce tartej. .
Kotlety z kalafiora i brokułu - Na patelni rozgrzej olej.
- Krokiety usmaż na złoty kolor z obydwu stron.
- Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz sałatką pomidorową.
Reklama
Reklama
Reklama