Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 cebule
  • 5 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kartacze z kiełbasą i serem!

  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na oliwie.
  2. Kiełbasę, ser i cebulę zmiel razem w maszynce, dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Ugotowane ziemniaki odparuj i jeszcze ciepłe przepuść przez praskę.
  4. Dołóż mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka.
  5. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałek, pokrój na kawałki.
  6. Z każdego kawałka zrób placuszek, nałóż porcję nadzienia i uformuj podłużne kluski.
  7. Gotuj je w osolonej wodzie od czasu wypłynięcia na powierzchnię (ok. 5 minut).
  8. Podawaj z przesmażoną cebulką i skwareczkami albo podsmażone na złoty kolor na oleju lub stopionym boczku.
Reklama

Zobacz inne przepisy na tradycyjne dania:

Pierogi z mięsem - przepis

Schabowy - przepis Magdy Gessler
Kartoflanka - przepis na zupę Magdy Gessler

Reklama
Reklama
Reklama