Gulasz wieprzowy z warzywami
Wyjątkowo aromatyczny, doprawiony pikantnie pieprzem Cayenne i curry.

Opublikowano: 03.03.2015, 21:53
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny od szynki pokrojonej w dużą kostkę
- 2 duże cebule pokrojone w dużą kostkę
- papryka czerwona pokrojona w dużą kostkę
- papryka żółta pokrojona w dużą kostkę
- puszka pomidorów
- szklanka gęstego przecieru pomidorowego
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 4 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- czubata łyżeczka curry w proszku
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Smakuje wyjątkowo dzięki dodatkowi jogurtu.
- Mięso zalać jogurtem, odstawić na 3 godziny do lodówki.
- W dużym garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebule, dodać przyprawy, czosnek, wlać pomidory oraz przecier pomidorowy. Zagotować.
- Dodać mięso z jogurtem, zamieszać, dusić pod przykryciem 35 minut.
- Po tym czasie dodać pokrojone papryki, sól, pieprz.
- Dusić razem kolejne 15 minut na wolnym ogniu.
- Podawać z kopytkami lub kluskami półfrancuskimi.
Reklama
Polecamy też inne, pyszne gulasze:
Gulasz znojemski
Gulasz wołowy w wersji light
Gulasz węgierski z kurczaka
Reklama
Reklama
Reklama