Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 20 dag mielonego mięsa
- litr bulionu mięsnego
- cebula
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na zapiekane ziemniaki faszerowane!
- Obrane ziemniaki podgotuj w bulionie (powinny być lekko twardawe).
- Wyjmij ziemniaki z bulionu, ostudź i wydrąż łyżeczką. Wydrążony miąższ rozgnieć widelcem.
- Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozgniecione ziemniaki.
- Dopraw masę solą, pieprzem i gałką.
- Tą masą nadziej ziemniaki.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej do połowy bulionem (pozostałym po gotowaniu ziemniaków).
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekaj danie około 30 minut w temperaturze 220 stopni C.