Reklama

Tarta z kozim serem i figami

Składniki:

Reklama
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • łyżka oleju
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanka śmietanki 36%
  • 60 g sera camembert lub brie
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • pęczek pietruszki
  • 250 g sera koziego
  • 5 fig
  • miód

Przygotowanie:

Formę do ciasta smarujemy dokładnie olejem. Wkładamy ciasto francuskie do formy i dociskamy brzegi. Układamy folię aluminiową na ciasto i wsypujemy szklankę suchej fasoli Jaś. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy 1/3 szklanki śmietanki 36%, 250 g sera koziego, posiekany pęczek pietruszki oraz pokrojony camembert. Doprawiamy pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyciągamy ciasto z piekarnika i ściągamy folię aluminiową z suchą fasolą. Wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyciągamy ciasto i wlewamy do środka masę serową. Układamy pokrojone figi. Polewamy płynnym miodem. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40 minut. Pozostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na 2 godziny do lodówki.

Reklama

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Reklama
Reklama
Reklama