Obiad na bazie łatwo dostępnych produktów możemy przygotować z sezonowej dyni, warzyw z puszki lub sycących jaj. Spaghetti z kremowym sosem, rozgrzewające burrito lub fritatta, która doskonale sprawdzi się na jesienny brunch!
Spaghetti z dynią
Oto składniki na spaghetti z dynią:
- połówka średniej dyni Hokkaido
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła
- rozmaryn
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić spaghetti z dynią?
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dodajemy masło, rozmaryn i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w gorącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie mieszamy z dynią i podajemy na ciepło. Idealnie smakuje z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Idealny pomysł na szybki obiad.
Burrito z fasolą
Oto składniki na burrito z fasolą:
- pół puszki fasoli konserwowej
- 3-4 placki tortilli
- 1 średnie awokado
- 300 g mięsa mielonego
- puszka krojonych pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić burrito z fasolą?
Tortillę podpiekamy na suchej patelni przez 30 sekund z każdej strony. W międzyczasie kroimy awokado na mniejsze kawałki. Mięso podsmażamy na patelni i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy puszkę pomidorów . Dusimy przez koło 10 minut. Przekładamy do placka tortilli i układamy kawałki awokado i fasolę z puszki. Zawijamy ciasno i podpiekamy na suchej patelni. Tak przygotowane burrito możemy podawać z ulubionym sosem.
Curry z cieciorką
Oto składniki na curry z cieciorką:
- puszka pomidorów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- puszka cieciorki
- przyprawa curry
- papryczka chili
- szklanka wywaru drobiowego
Jak zrobić curry z cieciorką?
Do garnka przekładamy puszkę pomidorów i wywar drobiowy. Dusimy przez 8-10 minut do zredukowania sosu. Następnie dodajemy cieciorkę i doprawiamy curry, chili, solą i pieprzem. Dusimy całość kolejne 10 minut i podajemy z ryżem lub chlebem.
Pieczony łosoś
Oto składniki na pieczonego łososia:
- 300 g łososia surowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- jogurt naturalny
- 200 g ziemniaków
- pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
Jak zrobić pieczonego łososia?
Łososia kroimy na mniejsze filety i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza przez 8 minut. Uważamy, aby nie wysuszyć ryby. W międzyczasie gotujemy ziemniaki w gorącej i osolonej wodzie przez około 15 minut. Całość wykładamy na talerz i okraszamy ziemniaki posiekanym koperkiem i jogurtem naturalnym.
Fritatta
Oto składniki na fritattę:
- 5 jajek średniej wielkości
- garść liści szpinaku
- kiść pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić fritattę?
Jajka ubijamy w misce na puszystą i delikatną masę. Szpinak gotujemy przez 2-3 minuty w gorącej i osolonej wodzie i hartujemy w zimnej wodzie z kostkami lodu. Pomidorki koktajlowe kroimy w pół i dodajemy razem ze szpinakiem do masy jajecznej. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość przelewamy na patelnię i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-18 minut. Tak przygotowaną fritattę możemy podawać z dodatkową ilością kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego.