Przygotowanie:
Risotto z kurczakiem to włoskie danie, które możesz wzbogacić dodatkami według własnych upodobań - idealnie będą pasować również pomidory, cukinia albo fasolka szparagowa.
W naszym risotto z kurczakiem dodatkami będą papryka oraz groszek. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ich ilością - to ryż ma grać w pierwsze skrzypce. Jak je przyrządzić?
-
W głębokiej patelni lub woku podgrzej oliwę z pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Wsyp ryż i podgrzewaj tak długo, aż zacznie się szklić.
-
Stopniowo dolewaj bulion łyżką wazową. Gdy wchłonie całą wodę, dolewaj kolejne łyżki. Wlej białe wino i poczekaj, aż się zredukuje.
-
Piersi kurczaka osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę.
-
Pierś usmaż (na drugiej patelni). Dopraw solą i pieprzem.
-
Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do ryżu,
-
Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj usmażonego kurczaka.
-
Duś wszystko razem przez kilka minut.
-
Dopraw risotto z kurczakiem solą, pieprzem i curry. Smacznego!
Wskazówki, jak zrobić idealne risotto
Podczas przygotowań risotto, warto znać kolejność wykonywanych kroków oraz ich uzasadnienie. Cierpliwość i konsekwencja jest wymagana, aby uzyskać najlepsze efekty.
-
Wybieraj ryż krótkoziarnisty lub ten przeznaczony specjalnie do risotto, czyli odmianę arborio. Najlepiej wchłania płyny i nie rozmięka zbyt szybko pod wpływem temperatury.
-
Nie gotuj wcześniej ryżu do risotto - wybierz rondel lub patelnię, na której wstępnie przesmażysz go na oliwie lub maśle do momentu, aż będzie szklisty.
-
Wybierz bulion drobiowy lub warzywny, który nada smak całej bazie. W trakcie gotowania mieszaj całość, aby nie przypalił się do dna naczynia.
-
Najpierw dolewaj wodę lub bulion, następnie możesz użyć białego wina - schładza całe danie i jest elementem wykończeniowym. Nie obawiaj się, że nie będzie wtedy nadawać się dla dzieci. Cały alkohol wyparuje podczas redukowania, a w risotto zostanie jedynie smak.
-
Jeżeli zależy Ci na kremowej konsystencji wybierz ser: Grana Padano, Parmigiano Reggiano lub Goudę. Dodaj ser w niewielkich ilościach dopiero po ugotowaniu tak, aby wmieszał się w ryż.
Więcej pomysłów na dania z ryżem:
Ryż z jabłkami i cynamonem
Domowe sushi z łososiem i awokado
Cukinia w sosie pomidorowym zapiekana z ryżem
Risotto z leśnymi grzybami
Sałatka z ryżem i warzywami
Risotto pomidorowe