Spaghetti z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie

Smak owoców akcentuje ser gorgonzola!
Weronika Kwaśniak / 08.09.2015 06:55
DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti z gruszkami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 2 gruszki
  • 25 dag sera gorgonzola
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 10 listków szałwii
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • 5 dag prażonych orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na spaghetti z gruszkami!

  1. Ząbek czosnku obierz, rozgnieć lub drobno posiekaj.
  2. Do rondla wlej śmietanę kremówkę, dodaj czosnek, listki szałwii i gotuj 5 minut.
  3. Następnie dodaj połowę pokruszonej gorgonzoli i ogrzewaj chwilę, aby ser się rozpuścił.
  4. Gruszki opłucz, pokrój na cząstki.
  5. Na patelni rozgrzej masło, włóż gruszki, mieszając podduś, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  6. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, gorący wymieszaj z sosem, gruszkami i pozostałym pokruszonym serem.
  7. Dopraw pieprzem.
  8. Posyp orzechami.

Zobacz inne przepisy z gruszkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA