Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 2 gruszki
- 25 dag sera gorgonzola
- szklanka śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 10 listków szałwii
- ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- 5 dag prażonych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na spaghetti z gruszkami!
- Ząbek czosnku obierz, rozgnieć lub drobno posiekaj.
- Do rondla wlej śmietanę kremówkę, dodaj czosnek, listki szałwii i gotuj 5 minut.
- Następnie dodaj połowę pokruszonej gorgonzoli i ogrzewaj chwilę, aby ser się rozpuścił.
- Gruszki opłucz, pokrój na cząstki.
- Na patelni rozgrzej masło, włóż gruszki, mieszając podduś, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, gorący wymieszaj z sosem, gruszkami i pozostałym pokruszonym serem.
- Dopraw pieprzem.
- Posyp orzechami.