Schab i ananas
Składniki:- 1,2 kg schabu
- puszka ananasa
- sól
- pieprz
- masło
- Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić zalewą z ananasa, odstawić na 2 godz.
- Włożyć do folii, piec 50 min, wyjąć, pokroić, nie docinając do końca.
- W nacięcia włożyć plastry ananasa, posypać wiórkami masła, piec jeszcze 20 min.
Nadziewany indyk
Składniki:- Indyk ok. 3–4 kg
- 30 dag masła
- 2 bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag wątróbki
- 6 jajek
- po 10 dag rodzynek i migdałów
- sól
- pieprz
- Bułki namoczyć w mleku, zemleć z wątróbką.
- Dodać utarte z 10 dag masła żółtka, wsypać rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą z białek.
- Indyka napełnić farszem, zaszyć otwory i ułożyć w natłuszczonej blasze, obłożyć masłem.
- Piec, polewając sosem, w 180°C (licząc 20 min na każde 50 dag plus 20 min na całość).
- Podawać z owocami.
Kotlety z brzoskwinią
Składniki:- 80 dag wieprzowej szynki
- sól
- pieprz
- puszka brzoskwiń
- sałata
- rozmaryn
- olej
- mąka
- Mięso opłukać, pokroić na plastry, lekko rozbić dłonią.
- Na patelni rozgrzać olej, mięso oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką i smażyć z obu stron na rumiano.
- Kotlety ułożyć na sałacie, obłożyć pokrojonymi brzoskwiniami, ozdobić rozmarynem.
Pieczone udka
Składniki:- 5 udek
- sól
- pieprz
- cytryna
- pomarańcza
- oliwki
- 3 marchewki
- łagodny keczup
- olej
- 1 szklanka bulionu, może być z kostki
- Udka skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
- Obsmażyć na oleju.
- Ułożyć w natłuszczonym naczyniu, dodać pokrojoną marchewkę, podlać bulionem, piec pod przykryciem 40 min, podlewając sosem.
- Posmarować keczupem, obłożyć plastrami pomarańczy i oliwkami, piec jeszcze 5 min.
Zobacz inne przepisy świąteczne:
Cytrynowy indyk
Składniki:- 1 kg mięsa z piersi indyka
- 10 dag masła
- 1 cytryna
- sól
- biały pieprz
- ugotowane i posiekane warzywa (może być mrożona mieszanka)
- kilka szparagów
- zielenina
- Mięso opłukać, rozciąć na prostokątny płat, obficie skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 2 godz.
- Na mięsie położyć warstwę ugotowanych warzyw z posiekanymi szparagami, zwinąć, obwiązać, posypać wiórkami zamrożonego masła.
- Piec ok. 1 godz. w temp. 190°C.
Polędwiczki z owocami
Składniki:- 3 polędwiczki wieprzowe
- po 10 dag suszonych śliwek i moreli
- pieprz
- sól
- po 1 łyżce masła i oleju
- Polędwiczki opłukać, wąskim długim nożem naciąć w środku otwór, włożyć owoce.
- Posypać mięso solą i pieprzem.
- Ułożyć na natłuszczonej blasze, polać masłem, piec 30 min w 180°C.
Rolada z pomarańczą
Składniki:- 1 kg cielęciny
- 1 pomarańcza
- pieprz
- sól
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki masła
- Mięso rozciąć na płat, przyprawić.
- Pomarańczę obrać, pokroić na wiórki.
- Ułożyć je na mięsie z orzeszkami, zwinąć, obwiązać, skropić sokiem.
- Polać masłem, posypać resztą skórki, piec 1 godz. w 190°C.