Sos pieczarkowy przygotowywany na bazie zwykłych lub brązowych pieczarek to aromatyczny dodatek do mięs, makaronów lub sałatek. Ciekawie łączy się z kremową śmietanką, jogurtem greckim lub masłem. Sos pieczarkowy możemy wzmocnić przez dodatek czosnku, który nieco zmieni charakter sosu. Sprawdź nasze przepisy na sos pieczarkowy!
Sos pieczarkowy do makaronu: przepis
Oto składniki na sos pieczarkowy do makaronu:
- 30 g masła
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 3 -4 pieczarki
- 5 łyżek wina
- pół szklanki śmietanki kremówki
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
Jak zrobić sos pieczarkowy do makaronu?
Rozgrzewamy masło razem z oliwą z oliwek. Podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone i oczyszczone pieczarki. Gotujemy do miękkości. Dorzucamy sól i pieprz. Dolewamy wino i podsmażamy do momentu, aż alkohol nieco wyparuje. Dolewamy śmietankę kremówkę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany sos pieczarkowy możemy podawać z makaronem lub jako dodatek do kopytek.
Sos pieczarkowy ze śmietaną: przepis
Oto składniki na sos pieczarkowy ze śmietaną:
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 3-5 listków szałwii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szklanka śmietanki
- pół pora
Jak zrobić sos pieczarkowy ze śmietaną?
Rozgrzewamy masło na patelni na małym ogniu. Dodajemy posiekany wcześniej czosnek i szałwię. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekane wcześniej pieczarki przez 5-10 minut. Sos dusimy do momentu, aż część płynu zredukuje się. Dorzucamy pokrojony drobno por i dusimy w śmietanie. Tak przygotowany sos pieczarkowy doskonale nadaje się jako dodatek do dań mącznych i mięsa z grilla.
Sos pieczarkowy do mięsa: przepis
Oto składniki na sos pieczarkowy do mięsa:
- łyżka oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek
- 100 g śmietanki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Jak zrobić sos pieczarkowy do mięsa?
Rozgrzewamy olej w większym rondelku i dodajemy pokrojone wcześniej pieczarki. Podsmażam, aż skórka lekko zarumieni się. Dolewamy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 8-10 minut, cały czas dokładnie mieszając i pilnując, by całość nie przypaliła się. Gdy sos pieczarkowy zredukuje swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy przez 2 dodatkowe minuty. Tak przyrządzony sos pieczarkowy idealnie nadaje się jako dodatek do ulubionego mięsa – kotletów z kurczaka lub zrazów wołowych.
Sprawdź inne przepisy na przetwory