SOS DO RYŻU: sos słodko kwaśny, sos pomidorowy do ryżu

Sos do ryżu to jeden z najsmaczniejszych dodatków, które możesz przygotować n a wiele sposobów – sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 28.09.2017 11:47

Sos do ryżu na bazie świeżych składników, przygotowany w domu od podstaw smakuje najlepiej. Podstawą może być zarówno wywar warzywny, jak i bulion mięsny. Dodatek pieczarek, aromatycznych pomidorów lub klasycznego indyjskiego curry sprawia, że każdy sos będzie wyjątkowy. Możemy je zestawić z mięsem kurczaka, indyka lub wieprzowiną. Sprawdź jak przygotować sos do ryżu, który spełni twoje oczekiwania!

Sos słodko-kwaśny

Oto składniki na sos słodko-kwaśny:

  • sos pomidorowy typu passata
  • sok z ananasa
  • kawałki ananasa
  • kawałki brzoskwini
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • słodka papryka w proszku
  • 3 łyżki cukru brązowego

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Dokładnie obieramy ananasa ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Opcjonalnie możemy wykorzystać tez z puszki. Na patelnię wylewamy passatę, sok z ananasa i doprawiamy brązowym cukrem. Gotujemy przez około 8 minut na średnim ogniu do zredukowania. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy owoce. Tak przygotowany sos możemy uzupełnić o smażone kawałki kurczaka lub mieszankę warzyw chińskich. Idealnie smakuje na ciepło do ryżu.

Zobacz inne przepisy na dania z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA