Składniki:
- 60 dag schabu
- 1 cebula
- 30 dag pieczarek
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1–2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki tartej bułki
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry grubości 1–1,5 cm. Rozbij je, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 min.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na 1–2 łyżkach masła. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż, podduś, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wystudź.
- Na każdy płat mięsa połóż 2 łyżki pieczarek i słupek masła. Zwiń roladki. Obtaczaj je kolejno w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem i w tartej bułce. Usmaż na rumiano na dużej ilości oleju.
- Zmniejsz ogień, dodaj pozostałe masło, przykryj.
- Roladki schabowe z pieczarkami duś jeszcze ok. 10 min.