Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 400 g ryżu arborio
- szalotka
- 4 łyżki soku z cytryn (np. Limmi)
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 4 orzechy włoskie
- wytrawne białe wino
- bulion warzywny
- 4 łyżki oliwy extra vergine (np. Olitalia)
- sól i pieprz do smaku
- 125 g mozzarelli Zott
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku Limmi i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu.
- W „międzyczasie” zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski.
- Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli Zott – podawaj natychmiast.