Składniki:
- 50 dag filetów dorsza bez skóry
- 30 dag wędzonego łososia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki kremówki
- 2 pełne łyżki kaszy manny
- 3 łyżki siekanego koperku
- sok z połowy limonki
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz biały
- sól
Na sos:
- 2 łyżki kaparów
- 10 dag masła
- sok i skórka z całej cytryny pokrojona w cienkie wiórki
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
Przygotowanie:
- Filet opłucz, bardzo drobno posiekaj. Łososia pokrój na małe kawałki. Obie ryby wymieszaj z jajkami zmiksowanymi z kremówką. Dodaj kaszę, koperek i sok z limonki. Dopraw gałką, pieprzem i solą.
- Z masy dłońmi zwilżonymi zimną wodą formuj 8 podłużnych pulpetów. Każdy zawiń w folię aluminiową. Pulpety gotuj 15 minut we wrzątku, co jakiś czas obracając na drugą stronę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę i sok z cytryny. Całość duś razem ok. 5 minut. Dodaj natkę i pieprz.
- Pulpeciki odwiń z folii, ułóż na półmisku, polej sosem. Podawaj z pieczywem lub ryżem.