Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 20 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 100 g kalmara
- 80 g pomidorów
- 230 g małży
- 60 g cukinii
- 50 ml wywaru rybnego
- pietruszka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój kalmara w cienkie paseczki.
2. Starannie umyj małże, usuwając piasek.
3. W garnku podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku na 10 ml oliwy, następnie dodaj kalmara i małże.
4. Przygotuj wywar rybny - z ości i głów wyfiletowanych ryb. Usuń oczy i skrzela!
5. Do czosnku i owoców morza dodaj wywar, dopraw solą i pieprzem, posyp odrobiną posiekanej pietruszki.
6. Pokrój cukinię i pomidory w drobne kawałki i podsmaż na patelni na pozostałych 10 ml oliwy.
7. Ugotuj makaron, dobrze go odsącz i wymieszaj w garnku z sosem z owoców morza, stale go podgrzewając.
8. Zwiększ płomień, dodaj warzywa i dopraw do smaku.
Materiały prasowe, Mamma Mia