Składniki:
- 8 dużych rurek cannelloni
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 250 ml bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- listki bazylii
- 75 dag pomidorów
- ząbek czosnku
- 15 dag żółtego sera
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na cannelloni z mięsem mielonym!
- Jedną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na połowie oliwy.
- Dodaj mięso, przesmaż, mieszając.
- Dodaj bulion i koncentrat, duś na małym ogniu ok. 45 min.
- Dopraw, ostudź.
- Wymieszaj z posiekaną bazylią i 10 dag startego sera.
- Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Drugą cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na pozostałej oliwie.
- Dodaj pomidory i posiekany czosnek, duś, aż powstanie jednolity sos.
- Dopraw go do smaku.
- Rurki makaronu napełnij farszem, ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Polej sosem pomidorowym, posyp resztą sera.
- Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.