Bolognese - przepis na makaron bolognese

Specjalność kuchni włoskiej, tym razem w wersji z makaronem penne!
Weronika Kwaśniak / 01.11.2013 11:00
DRUKUJ PRZEPIS
Bolognese - przepis na makaron bolognese fot. Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag makaronu penne
  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 2 duże cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 50 dag przecieru pomidorowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

1. Warzywa obierz i opłucz.
2. Cebule oraz czosnek drobno posiekaj.
3. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę.
4. W płaskim dużym rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż wszystkie warzywa.
5. Po 5 minutach dodaj mielone mięso.
6. Smaż, cały czas mieszając, następne 10 minut.
7. Dodaj suszone zioła, sól, pieprz, cukier, papryki w proszku.
8. Wlej do sosu przecier pomidorowy oraz jedną puszkę pomidorów.
9. Duś wszystko razem około 40 minut.
10. Po tym czasie połowę sosu odłóż, ostudź i włóż do zamrażarki (do wykorzystania później).
11. Do reszty sosu wlej pozostałą puszkę pomidorów.
12. Duś jeszcze około 20 minut.
12. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
13. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podawaj z sosem.
14. Przed podaniem warto posypać tartym parmezanem dla wzbogacenia smaku.

Przepis z "Poradnika domowego"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA