Składniki:
- 50 dag makaronu penne
- 1 kg mieszanego mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- 2 średnie marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 50 dag przecieru pomidorowego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- czubata łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa obierz i opłucz.
2. Cebule oraz czosnek drobno posiekaj.
3. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę.
4. W płaskim dużym rondlu rozgrzej oliwę, przesmaż wszystkie warzywa.
5. Po 5 minutach dodaj mielone mięso.
6. Smaż, cały czas mieszając, następne 10 minut.
7. Dodaj suszone zioła, sól, pieprz, cukier, papryki w proszku.
8. Wlej do sosu przecier pomidorowy oraz jedną puszkę pomidorów.
9. Duś wszystko razem około 40 minut.
10. Po tym czasie połowę sosu odłóż, ostudź i włóż do zamrażarki (do wykorzystania później).
11. Do reszty sosu wlej pozostałą puszkę pomidorów.
12. Duś jeszcze około 20 minut.
12. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.
13. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Podawaj z sosem.
14. Przed podaniem warto posypać tartym parmezanem dla wzbogacenia smaku.
Przepis z "Poradnika domowego"