POLECAMY

10 przepisów na pyszne spaghetti

Bolońskie, carbonara, a może w nieco spolszczonej wersji? Zobacz nasze propozycje na pyszne spaghetti!
/ 11 miesięcy temu
10 przepisów na pyszne spaghetti fot. Fotolia

Spaghetti to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Złożone z makaronu, sosu oraz przypraw jest proste do wykonania, a zarazem pyszne i sycące. Spaghetti ma fanów na całym świecie!



Tradycyjny przepis na spaghetti zakłada użycie makaronu o długości 80 cm, wyprodukowanego z pszenicy durum. Gotujemy go przez około 10 minut, mieszamy z pysznym sosem, posypujemy serem i podajemy na stół. To proste! Warto jednak przetestować także inne przepisy na spaghetti. Polecamy zwłaszcza spaghetti z patelni oraz spaghetti z pulpecikami.

Spaghetti bolognese

Oto składniki na spaghetti bolognese:

  • makaron spaghetti
  • koncentrat pomidorowy
  • opakowanie passaty pomidorowej
  • średnia marchewka
  • seler naciowy
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • średnia cebula

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wcześniej posiekaną cebulę. Następnie wkładamy mięso i dusimy przez 10 minut. Kroimy seler naciowy i ścieramy marchewkę na tarce. Dodajemy do mięsa. Wlewamy koncentrat pomidorowy, passatę oraz trochę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 20 minut do miękkości. Gotujemy makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos serwujemy na makaron i podajemy ze startym parmezanem. Idealnie smakuje z kolendrą i oregano.

Zobacz przepisy na szybkie spaghetti! >>



 

Klasyczne spaghetti bolognese
Klasyczne spaghetti bolognese
To mielone mięso duszone z pomidorami i przyprawami.
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara to jedno z ulubionych włoskich dań. Przygotuj je w swoim domu!
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Odchudzone spaghetti carbonara - Kasia gotuje z Polki.pl [video]
Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. U nas w wersji light!
Spaghetti z patelni
Spaghetti z patelni
To spaghetti wspaniale smakuje polane pikantnym keczupem... Spróbuj!
Spaghetti z dynią i z pomidorami - przepis
Spaghetti z dynią i z pomidorami - przepis
Spaghetti z dynią i z pomidorami podawaj na ogrzanych talerzach posypane tartym serem i ziołami
Spaghetti z kurczakiem - przepis
Spaghetti z kurczakiem - przepis
W aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/2 miesiące temu
Eliza ma rację, grunt to dobry makaron. Fakt, Arrighi jest super do gotowania, nie rozpada się ani nie klei nadmiernie. Jestem wielką fanką dań z makaronem, bo robi się je szybko i tanio. W spaghetti oprócz makaronu ważne jest mięso, najlepiej samemu je mielić, niż kupować gotowe.
/2 miesiące temu
Dobry makaron to podstawa spaghetti, nie może być za twardy albo rozgotowany. Ja kupuję włoski makaron arrighi. Co do sosu, to najlepszy wychodzi z pomidorów z puszki i chudego mielonego mięsa. Koniecznie sporo czosnku i bazylii, no i parmezan na koniec :)
/3 miesiące temu
Serdecznie polecam trenera Mgr Igora Mieńkowskiego Wejdź na stronę IGORTRENERONLINE.PL Osiągnij szczupłe lub muskularne ciało szybciej niż kiedykolwiek! Prosty trening, tania dieta, indywidualnie dobrana suplementacja! Wejdź teraz na igortreneronline.pl i wygraj nawet 10 tysięcy złoty! Sama skorzystałam i serdecznie polecam :D
POKAŻ KOMENTARZE (2)