Przepis na bezglutenowe spaghetti z pieczarkami

Czasem wybór bezglutenowych produktów to nie czasowa moda, ale konieczność. Wypróbuj przepis na bezglutenowe spaghetti z pieczarkami!
/ 10.02.2015 11:46

bezglutenowe spaghetti

Fot. 3Pauly

Prosty i szybki przepis na aromatyczne, lekkie danie bezglutenowe, które z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza będącego na bezglutenowej diecie z konieczności lub z wyboru.

Bezglutenowe spaghetti z pieczarkami

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti bezglutenowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku  (jeden do sosu a drugi do starcia na płatki i posypania gotowego dania)
  • 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 6 jabłuszek kaparowych ( plus ewentualnie dodatkowe szt do ozdoby )
  • Suszona lub świeża bazylia - pół łyżeczki
  • Suszony lub świeży majeranek - łyżeczka
  • parmezan do posypania
  • pieprz
  • sól

 Wykonanie:

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę, posolić i krótko podsmażyć na średnim ogniu. Dodać passatę, pokrojone w plasterki Jabłuszka kaparowe oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, dodać zioła i dusić na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić solą i pieprzem.  Bezglutenowy makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Pozostały ząbek czosnku zetrzeć na szatkownicy w cieniutkie płatki. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, oprószyć parmezanem  i kilkoma płatkami czosnkowymi, przyozdobić jabłuszkami kaparowymi i gotowe!

Źródło: Materiały prasowe 3Pauly

Zobacz także: Spaghetti z krewetkami na winie – przepis

Redakcja poleca

REKLAMA