Spaghetti carbonara. Przepis na tradycyjne włoskie danie

Spaghetti carbonara robi się z dodatkiem żółtek jaj, boczku i dużej ilości parmezanu. Zobacz przepis na makaron carbonara, czyli klasyczne włoskie danie.
Urszula Wilczkowska / 16.12.2019 16:31
DRUKUJ PRZEPIS
Spaghetti carbonara. Przepis na tradycyjne włoskie danie fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 350 g makaronu spaghetti (suchego),
  • 100 g boczku,
  • 50 g parmezanu,
  • 50 g sera pecorino – możesz pominąć i dać więcej parmezanu,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Spaghetti carbonara to danie, które wzbudza wiele kontrowersji – szczególnie w wersji ze śmietaną zamiast jajka. Sos do tego dania jest kremowy i bardzo intensywny w smaku dzięki dodatkowi twardych serów – parmezanu oraz pecorino. Jak przygotować makaron carbonara?

  1. Wstaw garnek wody do zagotowania.
  2. Zetrzyj drobno parmezan oraz pecorino i dokładnie je wymieszaj.
  3. W misce rozbełtaj jajka. Dodaj świeżo mielony pieprz.
  4. Do gotującej się wody dodaj łyżkę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj przez 10 minut – makaron powinien być al dente.
  5. Zmiażdż za pomocą noża dwa obrane ząbki czosnku.
  6. Na patelni rozpuść masło i usmaż czosnek z pokrojonym w kostkę boczkiem, aż zrobi się złoty i chrupiący.
  7. Zdejmij z patelni czosnek i zmniejsz ogień pod boczkiem.
  8. Za pomocą szczypców wyłów spaghetti i przełóż je na patelnię – nie przejmuj się, jeśli razem z makaronem trafi tam trochę wody. Wodę po gotowaniu zostaw na później.
  9. Dolej jajka i dosyp sery, a następnie szybko wymieszaj, by jajka obtoczyły makaron i lekko się ścięły (uważaj jednak, by nie zrobić z nich jajecznicy).
  10. Dodaj kilka łyżek wody, by makaron był bardziej kremowy.
  11. Spaghetti carbonara podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i startym parmezanem. Smacznego!

Uwaga: dodaj sól dopiero wtedy, gdy woda się gotuje. W przeciwnym razie czas gotowania może się wydłużyć.

Więcej przepisów na dania z makaronem:
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Lasagne ze szpinakiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)