Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti (suchego),
- 100 g boczku,
- 50 g parmezanu,
- 50 g sera pecorino – możesz pominąć i dać więcej parmezanu,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Spaghetti carbonara to danie, które wzbudza wiele kontrowersji – szczególnie w wersji ze śmietaną zamiast jajka. Sos do tego dania jest kremowy i bardzo intensywny w smaku dzięki dodatkowi twardych serów – parmezanu oraz pecorino. Jak przygotować makaron carbonara?
- Wstaw garnek wody do zagotowania.
- Zetrzyj drobno parmezan oraz pecorino i dokładnie je wymieszaj.
- W misce rozbełtaj jajka. Dodaj świeżo mielony pieprz.
- Do gotującej się wody dodaj łyżkę soli. Wrzuć spaghetti i gotuj przez 10 minut – makaron powinien być al dente.
- Zmiażdż za pomocą noża dwa obrane ząbki czosnku.
- Na patelni rozpuść masło i usmaż czosnek z pokrojonym w kostkę boczkiem, aż zrobi się złoty i chrupiący.
- Zdejmij z patelni czosnek i zmniejsz ogień pod boczkiem.
- Za pomocą szczypców wyłów spaghetti i przełóż je na patelnię – nie przejmuj się, jeśli razem z makaronem trafi tam trochę wody. Wodę po gotowaniu zostaw na później.
- Dolej jajka i dosyp sery, a następnie szybko wymieszaj, by jajka obtoczyły makaron i lekko się ścięły (uważaj jednak, by nie zrobić z nich jajecznicy).
- Dodaj kilka łyżek wody, by makaron był bardziej kremowy.
- Spaghetti carbonara podawaj ze świeżo mielonym pieprzem i startym parmezanem. Smacznego!
Uwaga: dodaj sól dopiero wtedy, gdy woda się gotuje. W przeciwnym razie czas gotowania może się wydłużyć.
Więcej przepisów na dania z makaronem:
Lasagne z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z wołowiną
Lasagne ze szpinakiem