Składniki:
- 40 dag spaghetti
- 40 dag obranej i oczyszczonej dyni hokkaido
- 10 połówek suszonych pomidorów (z oliwy)
- 4 łyżki keczupu
- 10 dag twardego sera
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Miąższ dyni pokrój w kostkę, smaż 5 min na maśle z oliwą. Dodaj posiekany czosnek i pokrojone w cienkie paski pomidory. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Podlej keczupem i 2–3 łyżkami wody. Wymieszaj i duś 10 minut na wolnym ogniu.
- Makaron ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź, osącz, przełóż do dyni. Połowę sera zetrzyj, dodaj i wymieszaj. Podawaj na ogrzanych talerzach posypane resztą tartego sera i ziołami.