Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg rydzów,
- 4 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml oleju rzepakowego,
- 200 ml wody,
- 200 ml octu,
- 100 g przecieru pomidorowego,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
- 2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Rydze po cygańsku z dodatkiem przecieru pomidorowego i aromatycznych przypraw mogą być podawane zarówno na zimno, jako przystawka albo na ciepło, jako dodatek do dania obiadowego.
Rydze po cygańsku w naszym przepisie doprawione są dużą ilością cebuli, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli chcesz zaostrzyć ich smak, możesz dodać świeżą papryczkę chili, albo pieprz cayenne w proszku.
- Rydze oczyść i okrój nóżki (w przypadku rydzów najlepiej jest używać wyłącznie kapeluszy - nóżki są mocno włókniste).
- Wrzuć grzyby do osolonej wody i gotuj przez 30 minut. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Pokrój w paski.
- Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej cały olej i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj wodę, ocet i przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, cukier i sól.
- Doprowadź do wrzenia, a kiedy zalewa się zagotuje, dodaj rydze. Gotuj całość przez 15 minut.
- Rydze po cygańsku przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Czytaj także:
Jak pasteryzować grzyby?
Najlepsze dania z grzybami
Przepis na kaszotto z suszonymi grzybami