Majonez wegański fot. Adobe Stock

Majonez wegański - 2 przepisy z aquafaby i mleka sojowego

Majonez wegański, jeśli przygotowany jest ze składników o starannie dobranych proporcjach, ma taką samą konsystencję i smak jak ten tradycyjny, zrobiony z jajek.
Małgorzata Machnicka / 15.03.2021 09:30
Majonez wegański fot. Adobe Stock

Majonez wegański to ten przygotowywany bez dodatku jajek. Jego smak może być dokładnie taki sam jak tradycyjnego, babcinego majonezu, jeśli dodasz do niego płatki drożdżowe i czarną sól kala namak, która nadaje charakterystyczny, nieco „jajeczny" posmak (do kupienia w większych supermarketach za 6-8 zł za 500 g).

Wegański majonez nadaje się nie tylko jako dodatek do warzywnych burgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się również do udekorowania wielkanocnych przystawek. Kaloryczność majonezu bez jajek jest podobna do tego tradycyjnego, jego konsystencja jest za to nieco lżejsza i bardziej puszysta.

Spis treści:

  1. Majonez wegański z aquafaby
  2. Majonez wegański z mleka sojowego

Przepis na majonez wegański z aquafaby 

Składniki:

  • 100 ml aquafaby,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól kala namak.

Sposób przygotowania:

  1. Aquafabę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, miód i musztardę przełóż do kielicha blendera.
  2. Miksuj przez minutę na najwyższych obrotach.
  3. Gdy się spienią, zacznij stopniowo dodawać olej - najlepiej cały czas cienką strużką. Gdy wlejesz cały olej, dodaj sól i wyłącz blender.
  4. Majonez wegański możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

przepis na wegański majonez
fot. Adobe Stock

Przepis na majonez wegański z mleka sojowego

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego,
  • 500 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka soli kala namak,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wlej mleko, dodaj ocet, musztardę, syrop z agawy, sól i zmiksuj całość. 
  2. Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej (cały czas miksując). Gdy wlejesz całość, wyłącz blender.
  3. Wegański majonez z mleka sojowego przełóż do słoika i wstaw do lodówki. 

Więcej wegańskich przepisów:

Wegańskie śniadania - 13 najlepszych przepisów
Wegańskie śniadania - 13 najlepszych przepisów
Wegańskie śniadania to w dużej mierze warzywne pasty kanapkowe, pasztety z soczewicy i cieciorki lub owsianki z dodatkiem owoców na mleku roślinnym.
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie - najlepszy przepis
Pączki wegańskie przygotowywane są bez jajek, za to z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado
Domowa nutella - klasyczna, wegańska oraz z awokado
Domowa nutella na 3 sposoby: klasyczna zawiera mleko, kakao i orzechy loskowe. Wegańską nutellę przygotujesz z dodatkiem mleka roślinnego. Dietetyczna domowa nutella z awokado i bananem zaskoczy aksamitną konsystencją. Każdy przepis na nutellę jest prosty i zajmuje max. 20 minut.
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera istnieje i co więcej – jest wyjątkowo pyszny! Będzie idealny dla osób, które nie mogą jeść nabiału.