Reklama

Majonez wegański to ten przygotowywany bez dodatku jajek. Jego smak może być dokładnie taki sam jak tradycyjnego, babcinego majonezu, jeśli dodasz do niego płatki drożdżowe i czarną sól kala namak, która nadaje charakterystyczny, nieco „jajeczny" posmak (do kupienia w większych supermarketach za 6-8 zł za 500 g).

Reklama

Wegański majonez nadaje się nie tylko jako dodatek do warzywnych burgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się również do udekorowania wielkanocnych przystawek. Kaloryczność majonezu bez jajek jest podobna do tego tradycyjnego, jego konsystencja jest za to nieco lżejsza i bardziej puszysta.

Spis treści:

  1. Majonez wegański z aquafaby
  2. Majonez wegański z mleka sojowego

Przepis na majonez wegański z aquafaby

Składniki:

  • 100 ml aquafaby,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól kala namak.

Sposób przygotowania:

  1. Aquafabę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, miód i musztardę przełóż do kielicha blendera.
  2. Miksuj przez minutę na najwyższych obrotach.
  3. Gdy się spienią, zacznij stopniowo dodawać olej - najlepiej cały czas cienką strużką. Gdy wlejesz cały olej, dodaj sól i wyłącz blender.
  4. Majonez wegański możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
fot. Adobe Stock

Przepis na majonez wegański z mleka sojowego

Składniki:

  • 200 ml mleka sojowego,
  • 500 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka soli kala namak,
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do blendera wlej mleko, dodaj ocet, musztardę, syrop z agawy, sól i zmiksuj całość.
  2. Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej (cały czas miksując). Gdy wlejesz całość, wyłącz blender.
  3. Wegański majonez z mleka sojowego przełóż do słoika i wstaw do lodówki.
Reklama

Więcej wegańskich przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...