Majonez wegański to ten przygotowywany bez dodatku jajek. Jego smak może być dokładnie taki sam jak tradycyjnego, babcinego majonezu, jeśli dodasz do niego płatki drożdżowe i czarną sól kala namak, która nadaje charakterystyczny, nieco „jajeczny" posmak (do kupienia w większych supermarketach za 6-8 zł za 500 g).
Wegański majonez nadaje się nie tylko jako dodatek do warzywnych burgerów, ale z powodzeniem sprawdzi się również do udekorowania wielkanocnych przystawek. Kaloryczność majonezu bez jajek jest podobna do tego tradycyjnego, jego konsystencja jest za to nieco lżejsza i bardziej puszysta.
Spis treści:
Przepis na majonez wegański z aquafaby
Składniki:
- 100 ml aquafaby,
- 200 ml oleju rzepakowego,
- 3 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka miodu,
- sól kala namak.
Sposób przygotowania:
- Aquafabę, sok z cytryny, płatki drożdżowe, miód i musztardę przełóż do kielicha blendera.
- Miksuj przez minutę na najwyższych obrotach.
- Gdy się spienią, zacznij stopniowo dodawać olej - najlepiej cały czas cienką strużką. Gdy wlejesz cały olej, dodaj sól i wyłącz blender.
- Majonez wegański możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
fot. Adobe Stock
Przepis na majonez wegański z mleka sojowego
Składniki:
- 200 ml mleka sojowego,
- 500 ml oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka musztardy,
- 4 łyżki octu winnego,
- 1 łyżka soli kala namak,
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu.
Sposób przygotowania:
- Do blendera wlej mleko, dodaj ocet, musztardę, syrop z agawy, sól i zmiksuj całość.
- Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej (cały czas miksując). Gdy wlejesz całość, wyłącz blender.
- Wegański majonez z mleka sojowego przełóż do słoika i wstaw do lodówki.
Więcej wegańskich przepisów: