Przepisy na tofu - 10 najlepszych dań z wykorzystaniem tofu

Przepisy na tofu fot. Adobe Stock
Przepisy na tofu są proste, chociaż niektóre wymagają skomplikowanych składników. Możesz z niego przygotować nie tylko azjatyckie dania, ale również burgery albo farsz do pierogów.
Małgorzata Machnicka / 08.02.2021 12:32
Przepisy na tofu fot. Adobe Stock

Najwięcej przepisów na tofu bazuje na azjatyckich składnikach i przyprawach - tofu możesz dodać do makaronu w chińskim stylu, tajskiej zupy czy wietnamskich bulionów.

Tofu, czyli ser z mleka sojowego najczęściej sprzedawany w formie kostki w foliowym opakowaniu - naturalny, wędzony lub z przyprawami - świetnie nadaje się do przygotowania farszu do pierogów - zamiast twarogu z mleka krowiego albo burgerów, które smakują równie pyszne co te wołowe. 

Spis treści:

  1. Bulion warzywny z tofu
  2. Kotlety z tofu
  3. Pad thai z tofu
  4. Pierogi z tofu
  5. Sałatka z tofu
  6. Szaszłyki z tofu

Przepis na warzywny bulion z tofu

Składniki:

  • 200 g tofu,
  • 1 pak choi,
  • 200 g makaronu udon,
  • 1 seler,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 marchewka,
  • 2 cebule,
  • kawałek imbiru,
  • kilka suszonych grzybów shitake,
  • kilka goździków, 
  • kilka ziarenek kolendry,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 oleju roślinnego,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obierz i przekrój na pół. Imbir obierz za pomocą łyżeczki. Połóż je na blaszce do pieczenia i piecz na najwyższej półce przez 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i olej roślinny i dodaj wszystkie warzywa - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki razem z przyprawami.
  3. Po 3 minutach warzywa zalej wodą tak, by nie wystawały ponad jej powierzchnię. 
  4. Gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie odcedź przez sitko, aby został klarowny bulion.
  5. Wywar dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  6. Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
  7. Tofu odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w kostkę i obficie polej sosem sojowym. Odstaw na kilka minut.
  8. Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  9. Na patelni przesmaż na odrobinie oleju sezamowego kapustę pak choi.
  10. Do miski włóż porcję makaronu, 1/2 kapusty, kilka kostek tofu, kilka grzybów i plasterków chili i zalej bulionem.

rosół z tofu
fot. Adobe Stock

Przepis na kotlety z tofu

Składniki:

  • 400 g tofu,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 180 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu przełóż do miski i rozkrusz widelcem.
  2. Dodaj masło orzechowe, bułkę tartą, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Dopraw masę papryką, solą i pieprzem.
  4. Formuj niewielkie kotleciki i delikatnie je rozpłaszcz.
  5. Smaż na złoto po 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  6. Burgery z tofu podawaj z frytkami z batatów i świeżą surówką.

przepis na kotlety z tofu
fot. Adobe Stock

Przepis na pad thai z tofu

Składniki:

  • 200 g tofu,
  • 200 g makaronu ryżowego (wstążki),
  • 5 łyżek sosu rybnego,
  • 2 dymki,
  • 5 łyżek pasty z tamaryndowca,
  • pasta krewetkowa,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 1 limonka,
  • 2 łyżki cukru palmowego,
  • świeża kolendra do podania,
  • orzeszki ziemne niesolone,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przełóż do garnka i zalej go zimną wodą. Odstaw na 30 minut.
  2. Tofu odsącz, pokrój w kostkę i zalej sosem sojowym. Odstaw na 10 minut.
  3. W miseczce wymieszaj składniki na sos: pastę z tamaryndowca, sos rybny, pastę krewetkową, cukier palmowy i płatki chili.
  4. W woku albo na dużej patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Dodaj połowę sosu i wrzuć makaron.
  6. Smaż cały czas mieszając aż będzie miękki. 
  7. Dodaj resztę sosu, wbij jajko i energicznie zamieszaj. Dorzuć kiełki i smaż jeszcze chwilę.
  8. Pad thai z tofu podawaj z pokruszonymi orzeszkami, świeżą kolendrą i cząstką limonki.

Pad thai z tofu przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na pierogi z tofu

Składniki:

  • 200 g wędzonego tofu,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 3 łyżki ciepłego stopionego masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na patelni na oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę.
  3. Tofu przełóż do miski i rozdrobnij je widelcem. Dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę i cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Zagnieć ciasto na pierogi - na stolnicę wysyp mąkę.
  5. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z roztopionym masłem (jeśli chcesz, by pierogi były wegańskie, masło zastąp olejem roślinnym).
  6. Wyrób elastyczne ciasto i zawiń w folię. Odstaw na 15 minut.
  7. Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wytnij kółka.
  8. Na środku ułóż farsz i zlepiaj pierogi.
  9. Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
  10. Pierogi z tofu podawaj okraszone cebulką.

pierogi z tofu przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z tofu

Składniki:

  • 100 g tofu,
  • 1 awokado,
  • 1/2 ogórka,
  • 100 g kaszy bulgur,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 mała marchewka,
  • garść mieszanki sałat,
  • garść ulubionych kiełek,
  • sok z 1 cytryny, 
  • kilka ziarenek kolendry,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sezam do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Tofu odciśnij, pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i miodu. Odstaw na 10 minut i podsmaż na oleju sezamowym na patelni.
  3. W miseczce wymieszaj sok z 1/2 cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i roztłuczone w moździerzu ziarna kolendry.
  4. W misce ułóż sałatę, pomidorki przekrojone na pół, plasterki ogórka, awokado pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny (aby nie ściemniało), tofu, ugotowaną kaszę i startą marchewkę.
  5. Na środku ułóż kiełki i całość posyp sezamem.
  6. Sałatkę z tofu polej wcześniej przygotowanym sosem.

sałatka z tofu
fot. Adobe Stock

Przepis na szaszłyk z tofu

Składniki:

  • 300 g tofu,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 batat,
  • kilka pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 50 ml sosu teriyaki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 8 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odciśnij, pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie teriyaki wymieszanym z miodem.
  2. Batata obierz i pokrój w kostkę, pieczarki umyj i przekrój na pół (te mniejsze niech pozostaną w całości), cebulę podziel na grubsze pióra. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj olej, sól, pieprz i paprykę.
  3. Na patyczek szaszłykowy nadziewaj po kolei batata, pomidorka, tofu, kawałek cebuli i pieczarkę. 
  4. Szaszłyki kładź na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smaż po 3 minuty z każdej strony, aż warzywa i tofu będą rumiane.
  5. Szaszłyki z tofu podawaj z pieczonymi ziemniakami albo pieczywem i sałatką.

szaszłyk z tofu przepis
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z tofu:

Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso - prosty przepis na tradycyjne japońskie danie
Zupa miso, a właściwie miso shiru, to jedna z najbardziej znanych zup kuchni japońskiej. Robi się ją z bulionu dashi oraz ze specjalnej pasty ze sfermentowanej soi.
TOFU: sałatka z tofu i inne
TOFU: sałatka z tofu i inne
Tofu to delikatny, wegański wyrób z mleka sojowego, który idealnie komponuje się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono! Sprawdź nasze pomysły!
Tofu z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Tofu z dynią - przepis składniki i przygotowanie
Dla wielbicieli nowych smaków!
Tagi: tofu

Redakcja poleca

REKLAMA