Najwięcej przepisów na tofu bazuje na azjatyckich składnikach i przyprawach - tofu możesz dodać do makaronu w chińskim stylu, tajskiej zupy czy wietnamskich bulionów.
Tofu, czyli ser z mleka sojowego najczęściej sprzedawany w formie kostki w foliowym opakowaniu - naturalny, wędzony lub z przyprawami - świetnie nadaje się do przygotowania farszu do pierogów - zamiast twarogu z mleka krowiego albo burgerów, które smakują równie pyszne co te wołowe.
Spis treści:
- Bulion warzywny z tofu
- Kotlety z tofu
- Pad thai z tofu
- Pierogi z tofu
- Sałatka z tofu
- Szaszłyki z tofu
Przepis na warzywny bulion z tofu
Składniki:
- 200 g tofu,
- 1 pak choi,
- 200 g makaronu udon,
- 1 seler,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1 marchewka,
- 2 cebule,
- kawałek imbiru,
- kilka suszonych grzybów shitake,
- kilka goździków,
- kilka ziarenek kolendry,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 papryczka chili,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- 3 oleju roślinnego,
- 50 ml sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz i przekrój na pół. Imbir obierz za pomocą łyżeczki. Połóż je na blaszce do pieczenia i piecz na najwyższej półce przez 10 minut w 220 stopniach Celsjusza.
- W dużym garnku rozgrzej olej sezamowy i olej roślinny i dodaj wszystkie warzywa - obrane i pokrojone na mniejsze kawałki razem z przyprawami.
- Po 3 minutach warzywa zalej wodą tak, by nie wystawały ponad jej powierzchnię.
- Gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie odcedź przez sitko, aby został klarowny bulion.
- Wywar dopraw sosem sojowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
- Tofu odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w kostkę i obficie polej sosem sojowym. Odstaw na kilka minut.
- Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni przesmaż na odrobinie oleju sezamowego kapustę pak choi.
- Do miski włóż porcję makaronu, 1/2 kapusty, kilka kostek tofu, kilka grzybów i plasterków chili i zalej bulionem.
fot. Adobe Stock
Przepis na kotlety z tofu
Składniki:
- 400 g tofu,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 180 g bułki tartej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- olej roślinny do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tofu przełóż do miski i rozkrusz widelcem.
- Dodaj masło orzechowe, bułkę tartą, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw masę papryką, solą i pieprzem.
- Formuj niewielkie kotleciki i delikatnie je rozpłaszcz.
- Smaż na złoto po 2-3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Burgery z tofu podawaj z frytkami z batatów i świeżą surówką.
fot. Adobe Stock
Przepis na pad thai z tofu
Składniki:
- 200 g tofu,
- 200 g makaronu ryżowego (wstążki),
- 5 łyżek sosu rybnego,
- 2 dymki,
- 5 łyżek pasty z tamaryndowca,
- pasta krewetkowa,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1 limonka,
- 2 łyżki cukru palmowego,
- świeża kolendra do podania,
- orzeszki ziemne niesolone,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron przełóż do garnka i zalej go zimną wodą. Odstaw na 30 minut.
- Tofu odsącz, pokrój w kostkę i zalej sosem sojowym. Odstaw na 10 minut.
- W miseczce wymieszaj składniki na sos: pastę z tamaryndowca, sos rybny, pastę krewetkową, cukier palmowy i płatki chili.
- W woku albo na dużej patelni rozgrzej olej i przesmaż cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodaj połowę sosu i wrzuć makaron.
- Smaż cały czas mieszając aż będzie miękki.
- Dodaj resztę sosu, wbij jajko i energicznie zamieszaj. Dorzuć kiełki i smaż jeszcze chwilę.
- Pad thai z tofu podawaj z pokruszonymi orzeszkami, świeżą kolendrą i cząstką limonki.
fot. Adobe Stock
Przepis na pierogi z tofu
Składniki:
- 200 g wędzonego tofu,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 3 szklanki mąki,
- szklanka ciepłej wody,
- 3 łyżki ciepłego stopionego masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni na oleju zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę.
- Tofu przełóż do miski i rozdrobnij je widelcem. Dodaj ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę i cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zagnieć ciasto na pierogi - na stolnicę wysyp mąkę.
- W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z roztopionym masłem (jeśli chcesz, by pierogi były wegańskie, masło zastąp olejem roślinnym).
- Wyrób elastyczne ciasto i zawiń w folię. Odstaw na 15 minut.
- Rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wytnij kółka.
- Na środku ułóż farsz i zlepiaj pierogi.
- Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi z tofu podawaj okraszone cebulką.
fot. Adobe Stock
Przepis na sałatkę z tofu
Składniki:
- 100 g tofu,
- 1 awokado,
- 1/2 ogórka,
- 100 g kaszy bulgur,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 mała marchewka,
- garść mieszanki sałat,
- garść ulubionych kiełek,
- sok z 1 cytryny,
- kilka ziarenek kolendry,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- sezam do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Tofu odciśnij, pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance sosu sojowego i miodu. Odstaw na 10 minut i podsmaż na oleju sezamowym na patelni.
- W miseczce wymieszaj sok z 1/2 cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i roztłuczone w moździerzu ziarna kolendry.
- W misce ułóż sałatę, pomidorki przekrojone na pół, plasterki ogórka, awokado pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny (aby nie ściemniało), tofu, ugotowaną kaszę i startą marchewkę.
- Na środku ułóż kiełki i całość posyp sezamem.
- Sałatkę z tofu polej wcześniej przygotowanym sosem.
fot. Adobe Stock
Przepis na szaszłyk z tofu
Składniki:
- 300 g tofu,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 batat,
- kilka pieczarek,
- 1 cebula,
- 50 ml sosu teriyaki,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 8 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tofu odciśnij, pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie teriyaki wymieszanym z miodem.
- Batata obierz i pokrój w kostkę, pieczarki umyj i przekrój na pół (te mniejsze niech pozostaną w całości), cebulę podziel na grubsze pióra. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj olej, sól, pieprz i paprykę.
- Na patyczek szaszłykowy nadziewaj po kolei batata, pomidorka, tofu, kawałek cebuli i pieczarkę.
- Szaszłyki kładź na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smaż po 3 minuty z każdej strony, aż warzywa i tofu będą rumiane.
- Szaszłyki z tofu podawaj z pieczonymi ziemniakami albo pieczywem i sałatką.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z tofu: