Tofu jako idealne źródło białka dla wegan i wegetarian jest wyśmienitym składnikiem, który w zależności od serwowania, przyjmuje smak i aromat przypraw jak gąbka. Przygotowywane z mleka sojowego ciekawie komponuje się z chrupiącymi dodatkami, takimi jak orzechy, pestki dyni lub słonecznika. Doskonale smakuje zarówno w sałatce z tofu, jak i tofucznicy, która zyskuje coraz więcej fanów! Sprawdź nasze przepisy na dania z tofu!
Sałatka z tofu: przepis
Oto składniki na sałatkę z tofu:
- 300 gram tofu
- pół pęczka rzodkiewek
- ogórek
- garść szpinaku
- puszka ananasa
Dressing
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka syropu klonowego lub miodu
- łyżeczka sosu sriracha
- sok z cytryny do smaku
- garść orzechów ziemnych
- sól
- pieprz
Jak przygotować sałatkę z tofu?
Tofu odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przykrywając bawełnianą ściereczką i dociskając deska do krojenia. Kroimy tofu w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy tofu wcześniej pokrojone w kostkę. Smażymy przez 15 minut, aż powierzchnia nabierze złotego koloru. Kroimy w plastry rzodkiewki, ogórka, ananasa i mieszamy razem z podsmażonym tofu i garścią szpinaku . Tak przygotowaną sałatkę z tofu możemy podawać gościom na przyjęciu lub zabrać na lunch do pracy!
Tofucznica: przepis
Oto składniki na tofucznicę:
- 500 gram tofu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół czerwonej cebuli
- papryka czerwona
- 2 gałązki jarmużu
Sos
- starty ząbek czosnku
- przyprawa chili
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- paprika suszona
- sól
- pieprz
Jak przygotować tofucznicę?
Odsącz tofu z nadmiaru płynu. Przygotuj sos na bazie przypraw, rozgniatając w moździerzu i stopniowo dolewając wody. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni z rozgrzaną wcześniej oliwą przez około 5-7 minut. Rozgnieć tofu widelcem i posyp nim duszone warzywa. Podsmażaj całość, aż tofu nabierze złotego koloru. Smakuje wyśmienicie w asyście chrupiących tostów lub pieczonych ziemniaków. To ciekawa alternatywa dla wegan i wegetarian, którzy mogą nią zastąpić tradycyjną jajecznicę.
Wędzone tofu: przepis
Oto składniki na wędzone tofu:
- 500 gram tofu
Marynata:
- 2 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżka syropu z agawy
- łyżka melasy
- łyżka wędzonej papryki
Jak przygotować wędzone tofu?
Należy wymieszać przyprawy marynaty do tofu. Moczymy całość przez godzinę w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pokrojone tofu kładziemy na papier do pieczenia i pieczemy przez 25 minut. Gotowe wędzone tofu idealnie nadaje się do sałatek oraz na kanapkę. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno!s
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl