TOFU: sałatka z tofu i inne

tofu fot. Fotolia
Tofu to delikatny, wegański wyrób z mleka sojowego, który idealnie komponuje się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono! Sprawdź nasze pomysły!
/ 18.04.2017 15:58
tofu fot. Fotolia

Tofu jako idealne źródło białka dla wegan i wegetarian jest wyśmienitym składnikiem, który w zależności od serwowania, przyjmuje smak i aromat przypraw jak gąbka. Przygotowywane z mleka sojowego ciekawie komponuje się z chrupiącymi dodatkami, takimi jak orzechy, pestki dyni lub słonecznika. Doskonale smakuje zarówno w sałatce z tofu, jak i tofucznicy, która zyskuje coraz więcej fanów! Sprawdź nasze przepisy na dania z tofu!

Sałatka z tofu: przepis

Oto składniki na sałatkę z tofu:

  • 300 gram tofu
  • pół pęczka rzodkiewek
  • ogórek
  • garść szpinaku
  • puszka ananasa

Dressing

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka syropu klonowego lub miodu
  • łyżeczka sosu sriracha
  • sok z cytryny do smaku
  • garść orzechów ziemnych
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować sałatkę z tofu?

Tofu odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przykrywając bawełnianą ściereczką i dociskając deska do krojenia. Kroimy tofu w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy tofu wcześniej pokrojone w kostkę. Smażymy przez  15 minut, aż powierzchnia nabierze złotego koloru. Kroimy w plastry rzodkiewki, ogórka, ananasa i mieszamy razem z podsmażonym tofu i garścią szpinaku . Tak przygotowaną sałatkę z tofu możemy podawać gościom na przyjęciu lub zabrać na lunch do pracy!

Tofucznica: przepis

Oto składniki na tofucznicę:

  • 500 gram tofu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół czerwonej cebuli
  • papryka czerwona
  • 2 gałązki jarmużu

Sos

  • starty ząbek czosnku
  • przyprawa chili
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • paprika suszona
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować tofucznicę?

Odsącz tofu z nadmiaru płynu. Przygotuj sos na bazie przypraw, rozgniatając w moździerzu i stopniowo dolewając wody. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni z rozgrzaną wcześniej oliwą przez około 5-7 minut.  Rozgnieć tofu widelcem i posyp nim duszone warzywa. Podsmażaj całość, aż tofu nabierze złotego koloru. Smakuje wyśmienicie w asyście chrupiących tostów lub pieczonych ziemniaków. To ciekawa alternatywa dla wegan i wegetarian, którzy mogą nią zastąpić tradycyjną jajecznicę.

Wędzone tofu: przepis

Oto składniki na wędzone tofu:

  • 500 gram tofu

Marynata:

  • 2 łyżeczki wody
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżka syropu z agawy
  • łyżka melasy
  • łyżka wędzonej papryki

Jak przygotować wędzone tofu?

Należy wymieszać przyprawy marynaty do tofu. Moczymy całość przez godzinę w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Pokrojone tofu kładziemy na papier do pieczenia i pieczemy przez 25 minut. Gotowe wędzone tofu idealnie nadaje się do sałatek oraz na kanapkę. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno!s

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Tagi: tofu

Redakcja poleca

REKLAMA