Składniki:
Chutney:
- 1 kg pokrojonej w kosteczkę dyni o twardym miąższu
- starta na tarce cebula
- 5-cm kawałek imbiru starty na tarce
- 2 papryczki chili
- laska cynamonu
- 10 dag cukru
- 1/2 szklanki białego octu winnego (najlepiej jabłkowego)
- sok z całej pomarańczy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- 3 łyżki oleju
Naleśniki:
- 2 serki tofu (po 18 dag)
- 5 łyżek czarnego sezamu
- 5 łyżek białego sezamu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 5 łyżek sosu sojowego
- szczypta pieprzu Cayenne
- olej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tofu z dynią!
- W garnku na oleju podduś cebulę z imbirem.
- Wsyp cukier, wlej ocet. Zagotuj.
- Dodaj dynię, posiekaną chili, sok, cynamon, płaską łyżeczkę soli i ziele angielskie.
- Całość duś na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Każdy serek tofu przekrój na dwa płaty.
- Oprósz pieprzem i polej sosem sojowym, odstaw na godzinę do lodówki.
- Następnie panieruj je w mące kukurydzianej, jajkach oraz czarnym i białym sezamie.
- Smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
- Podawaj z chutneyem z dyni.