Tofu z dynią - przepis składniki i przygotowanie

Dla wielbicieli nowych smaków!
Weronika Kwaśniak / 05.09.2014 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tofu z dynią - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 80 min
Ilość kalorii: 320 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Chutney:


  • 1 kg pokrojonej w kosteczkę dyni o twardym miąższu
  • starta na tarce cebula
  • 5-cm kawałek imbiru starty na tarce
  • 2 papryczki chili
  • laska cynamonu
  • 10 dag cukru
  • 1/2 szklanki białego octu winnego (najlepiej jabłkowego)
  • sok z całej pomarańczy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Naleśniki:


  • 2 serki tofu (po 18 dag)
  • 5 łyżek czarnego sezamu
  • 5 łyżek białego sezamu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • olej
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tofu z dynią!

  1. W garnku na oleju podduś cebulę z imbirem.
  2. Wsyp cukier, wlej ocet. Zagotuj.
  3. Dodaj dynię, posiekaną chili, sok, cynamon, płaską łyżeczkę soli i ziele angielskie.
  4. Całość duś na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Każdy serek tofu przekrój na dwa płaty.
  6. Oprósz pieprzem i polej sosem sojowym, odstaw na godzinę do lodówki.
  7. Następnie panieruj je w mące kukurydzianej, jajkach oraz czarnym i białym sezamie.
  8. Smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
  9. Podawaj z chutneyem z dyni. 

Sprawdź inne przepisy z dynią:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA