Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- szklanka wrzątku
- łyżka oleju
Na farsz:
- 50 dag soczewicy
- papryczka chili
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z soczewicą!
- Soczewicę ugotuj, aż będzie miękka (przez około 15 minut).
- W tym samym czasie przyrumień na patelni pokrojoną cebulę, następnie dodaj do niej posiekany czosnek, paprykę i duś przez chwilę, dopraw.
- Wymieszaj z soczewicą i natką.
- Z mąki, wrzątku i oleju zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.
- Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką krążki.
- Nałóż na nie farsz, lep pierożki i gotuj we wrzątku.
- Podawaj z tłuszczem, przyrumienioną cebulką lub kwaśną śmietaną.