Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
- 50 dag mięsa mielonego mieszanego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- pomidory w puszce
- suszone zioła włoskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi włoskie z mięsem!
- Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż, aż ładnie się zarumieni.
- Następnie dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje, a farsz stanie się gęsty.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami i odstaw, aby farsz przestygł.
- Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Odłóż na 20 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
- Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj szklanką krążki.
- Na każdym krążku połóż łyżeczkę farszu i sklejaj pierożki.
- Gotuj w osolonym wrzątku.
- Podawaj na gorąco prosto z wody.