Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 surowych białych kiełbasek (10 cienkich)
- 6 łyżek oliwy
- 3 kwaśne jabłka
- mała czerwona cebula
- garść żurawiny świeżej lub suszonej
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 5 gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pieczoną białą kiełbasę!
- Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj oliwą.
- Jabłka pokrój w dużą kostkę, a cebulę w piórka.
- Wymieszaj jabłka, cebulę, żurawinę, musztardę i pozostałą oliwę, dopraw solą i pieprzem.
- Jabłka z dodatkami rozłóż na dnie naczynia, posyp rozmarynem, na wierzchu połóż ponakłuwane kiełbaski.
- Całość piecz około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C (cienkie krócej).
- Kiełbaski obracaj w czasie pieczenia.
Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:
Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis