Paella to hiszpańska potrawa, która ma swoje korzenie w Walencji. Podawana na różne sposoby z dodatkiem owoców morza, takich jak krewetki czy małże zyskała grono wiernych fanów. Sycąca i nasycona kolorami potrawa zaskakuje smakiem wypełniona ryżem doprawionym curry lub szafranem, w nieco wykwintniejszych wersjach. Sprawdź nasze przepisy na paellę z owocami morza, z kurczakiem i warzywami!
Paella z owocami morza: przepis
Oto składniki na paellę z owocami morza:
- 3 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- papryka słodka w proszku
- 2 szklanki ryżu arborio
- 2 kiełbaski dowolnego rodzaju
- 6 krewetek
- 300 gram małży
- szklanka zielonego groszku
- posiekana pietruszka
Jak zrobić paellę z owocami morza?
Do dużego rondla wlewamy wywar i zagotowujemy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę. Dusimy przez około 5 minut. Dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy gorący wywar i wsypujemy ryż. Dusimy całość przez około 15 minut. Pokrojoną w plasterki kiełbasę i krewetki przekładamy na patelnię i gotujemy razem z małżami. Paellę dusimy jeszcze przez kolejne 15 minut do momentu, aż ryż wchłonie część płynu. Tak przygotowane danie podajemy z posiekaną pietruszką.
Paella z kurczakiem: przepis
Oto składniki na paellę z kurczakiem:
- oliwa z oliwek
- średnia cebula
- 150 gram pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- szczypta kminu
- szczypta tymianku
- 300 gram ryżu
- puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- papryka
- 3 szklanki wywaru mięsnego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić paellę z kurczakiem?
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną wcześniej cebulę. Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem z kawałkami kurczaka przez około 6-8 minut. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw. Wsypujemy ryż i zalewamy pomidorami z puszki z odrobiną koncentratu pomidorowego. Wlewamy wywar i gotujemy całość przez 20 minut. Tak przygotowaną paellę możemy podawać z ćwiartkami cytryny do smaku.
Paella z warzywami: przepis
Oto składniki na paellę z warzywami:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- duża papryka
- pół opakowania mrożonego kalafiora
- średnia cukinia
- 3 pieczarki
- 4 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szklanka ryżu
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić paellę z warzywami?
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i dodajemy posiekana cebulę i czosnek. Dorzucamy pokrojone marchewki, paprykę, kalafior, cukinię i pieczarki. Dusimy przez 5-7 minut. Dolewamy wywar i wsypujemy ryż. Gotujemy całość przez 15 minut. Paellę dekorujemy posiekaną pietruszką lub tymiankiem do smaku. Ciekawie smakuje podana z grzankami czosnkowymi.
Sprawdź inne przepisy na obiad