PAELLA: paella z owocami morza, paella z kurczakiem i inne

paella z owocami morza i warzywami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Paella to danie wprost ze słonecznego Półwyspu Iberyjskiego, które zaskakuje smakiem – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 05.05.2017 13:01
paella z owocami morza i warzywami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Paella to hiszpańska potrawa, która ma swoje korzenie w Walencji. Podawana na różne sposoby z dodatkiem owoców morza, takich jak krewetki czy małże zyskała grono wiernych fanów. Sycąca i nasycona kolorami potrawa zaskakuje smakiem wypełniona ryżem doprawionym curry lub szafranem, w nieco wykwintniejszych wersjach. Sprawdź nasze przepisy na paellę z owocami morza, z kurczakiem i warzywami!

Paella z owocami morza: przepis

Oto składniki na paellę z owocami morza:

  • 3 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • papryka słodka w proszku
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 2 kiełbaski dowolnego rodzaju
  • 6 krewetek
  • 300 gram małży
  • szklanka zielonego groszku
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić paellę z owocami morza?

Do dużego rondla wlewamy wywar i zagotowujemy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy wcześniej posiekaną cebulę. Dusimy przez około 5 minut. Dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy gorący wywar i wsypujemy ryż. Dusimy całość przez około 15 minut. Pokrojoną w plasterki kiełbasę i krewetki przekładamy na patelnię i gotujemy razem z małżami. Paellę dusimy jeszcze przez kolejne 15 minut do momentu, aż ryż wchłonie część płynu. Tak przygotowane danie podajemy z posiekaną pietruszką.

Paella z kurczakiem: przepis

Oto składniki na paellę z kurczakiem:

  • oliwa z oliwek
  • średnia cebula
  • 150 gram pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta kminu
  • szczypta tymianku
  • 300 gram ryżu
  • puszka pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka
  • 3 szklanki wywaru mięsnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić paellę z kurczakiem?

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną wcześniej cebulę. Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem z kawałkami kurczaka przez około 6-8 minut. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą przypraw. Wsypujemy ryż i zalewamy pomidorami z puszki z odrobiną koncentratu pomidorowego. Wlewamy wywar i gotujemy całość przez 20 minut. Tak przygotowaną paellę możemy podawać z ćwiartkami cytryny do smaku.

Paella z warzywami: przepis

Oto składniki na paellę z warzywami:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • duża papryka
  • pół opakowania mrożonego kalafiora
  • średnia cukinia
  • 3 pieczarki
  • 4 szklanki wywaru warzywnego lub drobiowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szklanka ryżu
  • garść posiekanej pietruszki

Jak zrobić paellę z warzywami?

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i dodajemy posiekana cebulę i czosnek. Dorzucamy pokrojone marchewki, paprykę, kalafior, cukinię i pieczarki. Dusimy przez 5-7 minut. Dolewamy wywar i wsypujemy ryż. Gotujemy całość przez 15 minut. Paellę dekorujemy posiekaną pietruszką lub tymiankiem do smaku. Ciekawie smakuje podana z grzankami czosnkowymi.

Sprawdź inne przepisy na obiad

Redakcja poleca

REKLAMA