Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 ml bulionu
- 1/3 szklanki białego wina
- pierś z kurczaka
- 25 dag różnych owoców morza - krewetek, muli, itp.
- 1,5 szklanki ryżu
- czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1/2 młodej cukinii
- 20 dag pokrojonych pomidorów bez skórki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na paellę z owocami morza! To pyszne danie przeniesie cię prosto na Półwysep Iberyjski - słoneczny smak Hiszpanii!
- Mięso umyj, osusz i pokrój.
- Dopraw solą, curry, papryką i pieprzem.
- Czosnek, papryczkę oraz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
- Cukinię pokrój.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
- Podsmaż kurczaka, aż stanie się złocisty.
- Na tej samej patelni rozgrzej ponownie odrobinę oleju lub oliwy.
- Dodaj paprykę i cukinię, smaż przez około 3-4 minuty.
- Dodaj pozostałe warzywa, wlej wino, wymieszaj i gotuj przez mniej więcej 2 minuty, aż wino wyparuje.
Hiszpańska crema catalana - przepis
- Po chwili wsyp ryż i cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Uważaj, aby ryż nie przywarł do patelni!
- Wlej na patelnię bulion, wszystko doprowadź do wrzenia.
- Po 12 minutach dodaj kurczaka i lekko wymieszaj.
- Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj jeszcze chwilę.
- Następnie ułóż na ryżu owoce morza, ponownie przykryj i gotuj mniej więcej 12 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie naprawdę miękki.