Paella czyli ryż po hiszpańsku

Paella to potrawa, pochodząca z Walencji. To jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Podawana jest jako danie główne, zazwyczaj na obiad. Jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu.
/ 17.10.2012 06:24

Paella to potrawa, pochodząca z Walencji. To jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Podawana jest jako danie główne, zazwyczaj na obiad. Jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu.

Nazwa potrawy nawiązuje do naczynia, w którym jest przygotowywana. Paella powinna być gotowana na metalowej dużej patelni z dwoma uchwytami, zwanej paellera lub paella. Danie powinno być spożywane bezpośrednio z tego naczynia.

Przepisów na paellę (podobnie jak na inne znane na całym świecie potrawy) jest całe mnóstwo. Może zawierać kawałki drobiu, mięso królika, owoce morza i przeróżne warzywa.

Poniżej przepis na paellę z kurczakiem:

Paella czyli ryż po hiszpańsku

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 filety z kurczaka (bądź podudzia)
  • 300 g mrożonego groszku
  • cebula
  • czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • ząbek czosnku
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki umyć, przepołowić i pozbawić pestek, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić na niej cebulę, na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodać mięso. Gdy się zrumieni dodać paprykę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać ryż z szafranem, przyprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i gotować około 40 minut.

Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek.Wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu.

Redakcja poleca

REKLAMA