Paella to potrawa, pochodząca z Walencji. To jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Podawana jest jako danie główne, zazwyczaj na obiad. Jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu.
Nazwa potrawy nawiązuje do naczynia, w którym jest przygotowywana. Paella powinna być gotowana na metalowej dużej patelni z dwoma uchwytami, zwanej paellera lub paella. Danie powinno być spożywane bezpośrednio z tego naczynia.
Przepisów na paellę (podobnie jak na inne znane na całym świecie potrawy) jest całe mnóstwo. Może zawierać kawałki drobiu, mięso królika, owoce morza i przeróżne warzywa.
Poniżej przepis na paellę z kurczakiem:
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 filety z kurczaka (bądź podudzia)
- 300 g mrożonego groszku
- cebula
- czerwona papryka
- 4 pomidory
- ząbek czosnku
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Papryki umyć, przepołowić i pozbawić pestek, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić na niej cebulę, na koniec dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodać mięso. Gdy się zrumieni dodać paprykę, podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać ryż z szafranem, przyprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i gotować około 40 minut.
Na 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i zielony groszek.Wymieszać i gotować 5 minut na małym ogniu.