Kurczak zapiekany w cieście.

Kurczak zapiekany w cieście - przepis

Przedstawiamy przepis na kurczaka zapiekanego w cieście z mleczkiem kokosowym oraz warzywami.
/ 06.03.2013 11:53
Kurczak zapiekany w cieście.

Kurczak zapiekany w cieście

Składniki:

  • 2 szklanki pociętego kurczaka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 posiekany seler naciowy
  • 1 posiekana średnia marchewka
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 2 posiekane średnie ziemniaki*
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/8 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej albo mąki ararutowej
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 6 nieupieczonych warstw ciasta na tarty

Przygotowanie:

W dużym rondlu doprowadź do wrzenia bulion. Dodaj kurczaka, seler, marchewkę i cebulę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez 30 minut. Dorzuć ziemniaki i groszek, duś przez kolejne 30 minut albo do czasu, gdy warzywa zmiękną. Dosyp sól, pieprz, bazylię i tymianek. Zmieszaj skrobię kukurydzianą z mleczkiem kokosowym i dolej do potrawki. Gotuj przez następne 5 minut albo do czasu, gdy zgęstnieje. Wylej gorącą potrawkę do foremek na tarty. Połóż na nich górną warstwę ciasta. Zrób na nim kilka nacięć, żeby zapewnić parze wodnej drogę ujścia. Piecz na blasze 15 minut w temp. 205˚C.

Zamiast ziemniaków możesz użyć 1 szklankę posiekanego kalafiora.

Zobacz także: Jak przygotować kurczaka w mleczku kokosowym?

Fragment książki Cud mąki kokosowej. Zdrowa alternatywa dla pszenicy. Wydawnictwo Studio Astropsychologii. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)