Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 duże posiekane ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- garść kiełek fasoli mung
- szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
- cebula dymka
- łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- mała papryczka tajska chilli
- 1/2 lub1 łyżeczka sambal oelek
- trochę posiekanej natki lub kolendry
- 1 lub 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- szczypta pieprzu
- łyżka oleju sezamowego
- opakowanie makaronu sojowego
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić w cienkie paseczki, paprykę również, cebulę w kostkę. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać mięso z czosnkiem i obsmażyć. Dodać paprykę, cebulę, sos sojowy, papryczkę chili drobno posiekaną i smażyć razem kilka minut aż mięso się przyrumieni. Następnie dodać ocet ryżowy, olej sezamowy, bulion i gotować przez kilka minut aż się sos lekko zredukuje. Na koniec doprawić sambal oelek tyle wg was potrzeba dla ostrości dania oraz posiekaną natką lub kolendra. Jeśli sosu jest za dużo wystarczy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, gdy zmięknie odcedzić. Kurczaka podać na porcji makaronu, posypać zieloną częścią dymki.
Autor: Bernika
Zobacz także: Chiński deser - smażony arbuz