Składniki: obierki z 6-7 dużych, zdrowych ziemniaków, duża cebula, 2 marchewki, kawałek selera, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól kamienna i pieprz do smaku.
Ziemniaki wyszoruj, wykrój „oczka” i zanieczyszczenia, obierz je. Obierz cebulę i podziel ją na ćwiartki, umyj marchewki i seler, pokrój na grube kawałki. Włóż obierki i warzywa do dużego garnka, zalej 5-6 szklankami wody, dodaj gałązkę natki pietruszki i obrany ząbek czosnku. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do czasu, gdy wszystkie warzywa będą bardzo miękkie. Uzupełniaj wyparowaną wodę.
Zobacz też: Na pomoc zupie bez smaku
Gdy warzywa i obierki staną się miękkie możesz przecedzić wywar, doprawić go do smaku i użyć jako bulion albo wyjąć czosnku i obierki, zmiksować pozostałe warzywa z bulionem i doprawić do smaku.