Czy wiesz jak ugotować bulion na obierkach ziemniaczanych?

Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.
Obierki z ziemniaków najczęściej wyrzucamy. A właśnie w nich jest to, co najcenniejsze w ziemniakach. Bulion może służyć jako baza dla innych zup.
/ 12.12.2010 20:31
Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.

Składniki: obierki z 6-7 dużych, zdrowych ziemniaków, duża cebula, 2 marchewki, kawałek selera, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól kamienna i pieprz do smaku.

Ziemniaki wyszoruj, wykrój „oczka” i zanieczyszczenia, obierz je. Obierz cebulę i podziel ją na ćwiartki, umyj marchewki i seler, pokrój na grube kawałki. Włóż obierki i warzywa do dużego garnka, zalej 5-6 szklankami wody, dodaj gałązkę natki pietruszki i obrany ząbek czosnku. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 1,5 godziny lub do czasu, gdy wszystkie warzywa będą bardzo miękkie. Uzupełniaj wyparowaną wodę.

Zobacz też: Na pomoc zupie bez smaku

Gdy warzywa i obierki staną się miękkie możesz przecedzić wywar, doprawić go do smaku i użyć jako bulion albo wyjąć czosnku i obierki, zmiksować pozostałe warzywa z bulionem i doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA