Składniki:
- 40 dag mąki
- 10 dag roztopionego masła
- 5 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 2 żółtka
Masa:
- 50 dag maku
- 25 dag cukru
- 5 dag masła
- białko
- 5 dag rodzynek
- kilka kropli aromatu waniliowego
Kruszonka:
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozmieszaj drożdże z łyżką cukru. Odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej, wsyp cukier, dodaj rozczyn, masło, żółtka i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Mak zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Osącz i zmiel 2 razy. W garnku roztop masło, dodaj mak, cukier i smaż, mieszając, 5 minut, dodaj aromat. Ostudź, wymieszaj z ubitym białkiem i rodzynkami. Składniki na kruszonkę połącz i wyrób ciasto. Odstaw do zamrażarki. Kwadratową foremkę o boku 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wylep ciastem drożdżowym, nałóż masę makową. Kruszonkę zetrzyj na tarce na masę. Piecz 50 minut (190 st.).