Kluski ryżowe koreańskie (garaetteok) przypominają polskie kopytka - zarówno smakiem, jak i konsystencją, z tą różnicą że robi się je nie z mąki pszennej, a z mąki ryżowej. Inny jest również proces ich przygotowywania - zdecydowanie bardziej pracochłonny.
Koreańskie kluski ryżowe to podstawa popularnego streetfoodowego dania Tteokbokki - klusek zanurzonych w pysznym, gęstym ostro-słodkim sosie przygotowanym na bazie pasty sojowo-paprykowej gochujang.
Można je podawać również z ugotowanym na twardo jajkiem, ciastem rybnym, poszatkowaną kapustą albo ciasteczkami ryżowymi.
Spis treści:
Przepis na koreańskie kluski ryżowe
Składniki:
- 400 g kleistej mąki ryżowej (mepssalgaru),
- 1 łyżeczki soli,
- 1 szklanka gorącej wody,
- odrobina oleju sezamowego.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę ryżową z solą. Dodaj wodę i całość dokładnie wymieszaj - masa powinna być kleista.
- Masę przełóż do wyłożonego papierem do pieczenia bambusowego koszyczka do gotowania na parze i gotuj przez około 25 minut.
- Na desce do krojenia albo stolnicy rozsmaruj olej sezamowy (jeśli nie masz go w swojej kuchni, może być zwykły olej roślinny).
- Przełóż ugotowane ciasto i tłuczkiem delikatnie je rozbij, aż stanie się elastyczne i będzie miało gładką konsystencję.
- Uformuj ciasto w takim sam sposób jak na kopytka. Owiń każdą z rolek z nich w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, aby stężało.
- Po tym czasie pokrój na zgrabne ruloniki. Podawaj z sosem.
fot. Adobe Stock
Przepis na sos do koreańskich klusek
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżeczki dashi,
- 3 łyżki koreańskiej pasty gochujang,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek szczypioru z dymki.
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszaj pastę gochujang, dashi, brązowy cukier, rozgnieciony czosnek i sos sojowy.
- Szczypior umyj i pokrój na większe kawałki.
- Na patelni zagotuj warzywny bulion. Dodaj kluski razem z wcześniej przygotowaną pastą i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Dodaj szczypior i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Więcej pomysłów na azjatyckie dania: